Lymfedrainage

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ophoping van eiwitten en vocht in lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) maar kan ook verworven zijn als gevolg van een andere aandoening of operatie (secundair lymfoedeem), zoals bijvoorbeeld het lymfoedeem in een arm na een borstoperatie met okselklierverwijdering. Post-operatieve behandelingen zoals radiotherapie vergroten de kans op het ontwikkelen van een secundair lymfoedeem. Het tijdsbestek waarin een lymfoedeem zich ontwikkelt, is wisselend.
 

Klachten bij een lymfoedeem.

De klachten bestaan uit:

 • zwelling
 • zwaar gevoel
 • gespannen gevoel alsof er een band om de arm of het been zit
 • moe
 • pijn
 • functieverlies
 • hinder bij de dagelijkse activiteiten

 

Behandelmogelijkheden van een lymfoedeem

 1. Voorlichting en advies is een belangrijk onderdeel van de eerste behandeling. Uitleg geven over het ontstaan van een lymfoedeem en hoe ermee om te gaan. Een veel gebruikt boekje hierbij is “101 vragen”.
 2. Manuele lymfedrainage/oedeemtherapie is een massagetechniek met als doel de bevordering van de afvoer van het lymfevocht, dit vaak in combinatie met zwachtelen. Het zwachtelen wordt toegepast tot het moment dat een aangemeten kous kan worden gedragen.
 3. Lymfetaping is een alternatief voor zwachtelen. Met speciale tape worden lichaamsdelen waar zich oedeem heeft gevormd behandeld met tape ter reductie van het oedeem. Deze nauwelijks belastende tape heeft een liftende werking op de huid waardoor de afvoer van het lymfevocht wordt gestimuleerd. Deze tape is bovendien bijzonder geschikt om de post-operatieve littekens te behandelen.
 4. Oefentherapie zowel ter ondersteuning van de afvoer van het vocht door gebruik te maken van de spierpompfunctie, als ook voor het herstel van functie door mobilisatie en spierversterking.Tevens wordt aandacht geschonken aan de ademhalingstechniek ter ondersteuning van de lymfecirculatie, en indien nodig ontspanningstechnieken.
 5. Lymphapress, intermitterende pneumatische compressie therapie. Er wordt geleidelijk druk opgebouwd in een manchet wat arm/been omsluit ter ondersteuning van een behandeling met manuele lymfedrainage indien nodig.
 6. Deep oscillation
 7. LPG