Home » Specialisaties » Hart- vaat- en longfysiotherapie
Bij Fysiotherapie Margraten kunt u tevens terecht voor Hart- vaat- en longfysiotherapie (HVL). Hart- en vaatziekten en ziekten van de longen en luchtwegen komen veel voor. Deze aandoeningen hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en beperken het aantal gezonde levensjaren. Het zijn dan ook twee van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. De HVL-fysiotherapeut is deskundig om te helpen, onder andere bij het op peil brengen of verbeteren van uw conditie door oefeningen en/of het aanleren van ademtechnieken. Fysiotherapie helpt u om uw levensstijl positief te veranderen.
Onze HVL-fysiotherapeuten Tom van Wissen en Iris Visbach bieden in samenwerking met andere disciplines de beste zorg voor u en uw omgeving.
Onderzoek wijst uit dat deskundige begeleiding en oefentherapie noodzakelijk zijn bij veelvoorkomende aandoeningen, zoals hartfalen en COPD. Onze hart- vaat- en longfysiotherapeuten bieden deze deskundige begeleiding en oefentherapie.
Onze HVL- fysiotherapeuten zijn aangesloten bij Chronisch Zorgnet en werken samen met andere zorgverleners zoals: (long) artsen, praktijkondersteuners, ergotherapeuten en diëtisten.
Bij de eerste afspraak vormt onze HVL-fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk behandelprogramma op. Onze ervaring is dat het beste behandelresultaat ontstaat door samenwerking tussen u en de behandelend fysiotherapeut.
De behandeling vindt veelal plaats op de praktijk, maar bent u niet in gelegenheid om naar ons toe te komen, dan komen wij ook aan huis.
Hieronder staat uitgebreider beschreven hoe een behandeltraject eruit ziet.
Onze HVL-fysiotherapeuten van Fysio Margraten hebben zich gespecialiseerd in Hart Vaat en Long klachten. Om hun kennis op peil te houden volgen ze regelmatig scholing.
Mede hierdoor krijgt u bij ons altijd de juiste en beste zorg.
Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.
Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.
Staat uw aandoening er niet tussen neem dan gerust met een van onze fysiotherapeuten contact op voor meer informatie.
We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.
2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.
Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.
Tijdens de intake krijgt de longfysiotherapeut een indruk van de ernst van de COPD, uw conditie en uw beperkingen door het afnemen van een aantal testen. Tevens bepaalt dit hoeveel behandelingen u vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar. Aan de hand van een inspanningstest wordt het oefenniveau bepaald en samen met u worden er doelstellingen geformuleerd. Fysiotherapie bij COPD bestaat meestal uit het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen, middels oefentherapie. Tevens wordt er aandacht besteed aan ademhalingstechnieken en lifestyle. De oefentherapie duurt gemiddeld 1 uur en vindt 2 maal per week plaats. Tijdens de oefentherapie monitoren we de ademhaling, hartslag, saturatie en eventueel bloeddruk. Na een aantal maanden vindt opnieuw een inspanningstest plaats en wordt er geëvalueerd. Tevens wordt uw huisarts/specialist geïnformeerd over het beloop van de therapie.
Indien u verder zelfstandig wilt blijven bewegen nadat de behandelingen niet meer vergoed worden is medische fitness mogelijk bij Fysiotherapie Margraten.
Aan de hand van een inspanningstest wordt het oefenniveau bepaald en samen met u worden de doelstellingen geformuleerd. Fysiotherapie bij hartrevalidatie bestaat meestal uit het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen, middels oefentherapie. Tevens wordt er aandacht besteed aan ontspanningstechnieken en lifestyle. De oefentherapie duurt gemiddeld 1 uur en vindt 2 maal per week plaats. Tijdens de oefentherapie monitoren we de hartslag, saturatie en eventueel bloeddruk. Na een aantal maanden vindt opnieuw een inspanningstest plaats en wordt er geëvalueerd. Tevens wordt uw huisarts/specialist geïnformeerd over het beloop van de therapie. Afhankelijk van de doelstelling duurt het opbouwprogramma van hartrevalidatie fysiotherapie 3 tot 6 maanden. Indien u verder zelfstandig wilt blijven bewegen is medische fitness mogelijk bij Fysiotherapie Margraten.
Aan de hand van een inspanningstest op de loopband wordt het oefenniveau bepaald en samen met u worden de doelstellingen geformuleerd. Fysiotherapie bij claudicatio intermittens (etalage benen) bestaat meestal uit gesuperviseerde looptherapie. Tevens wordt er aandacht besteed aan lifestyle. De oefentherapie duurt gemiddeld 30 min tot 1 uur en vindt 2 maal per week plaats. Tijdens de oefentherapie monitoren we de hartslag, saturatie en eventueel bloeddruk. Na een aantal maanden vindt opnieuw een inspanningstest plaats en wordt er geëvalueerd. Tevens wordt uw huisarts/specialist geïnformeerd over het beloop van de therapie.
Dit is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie gericht op ziekten aan de longen, zoals COPD en astma, sarcoïdose en longfibrose. Verreweg de meeste patiënten vallen in de categorie COPD. Tegenwoordig spreken we echter over de HVL- fysiotherapeut.
Patiënten met een longaandoening worden begeleid en behandelt door een gespecialiseerde longfysiotherapeut.
Fysiotherapie kan de ziektelast verminderen: de fysieke capaciteit verbeteren, de fysieke activiteit verhogen en het adembewegingsapparaat optimaliseren.
HVL is de afkorting van hart- vaat- en long(fysiotherapeut)
Fysiotherapie voor long- hart en vaatziektes zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. De afgelopen jaren is veel veranderd m.b.t. de vergoeding bij long- hart en vaatziektes.
COPD
U krijgt een vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering als u COPD met Gold stadium 2 of hoger hebt. Het aantal behandelingen dat u krijgt hangt af van de GOLD-classificatie.
In 2022 krijgt u:
De fysiotherapeut bepaalt aan de hand van een vragenlijst en het aantal longaanvallen van de afgelopen 12 maanden in welke klasse u valt.
Claudicatio Intermittens (etalagebenen)
Er worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) in één jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Voorwaarde hiervoor is dat u een verwijzing heeft van de huisarts of medisch specialist. U heeft dus geen aanvullende verzekering nodig om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen.
Hartfalen
Vanuit de Basisverzekering is er geen vergoeding voor fysiotherapie bij hartfalen. Als u aanvullend verzekerd bent, krijgt u wel een vergoeding afhankelijk van uw aanvullend pakket. Indien u geen aanvullende verzekering heeft kijk u bij onze tarieven wat een zitting kost.
Hartrevalidatie is gericht op een sneller herstel na de behandeling van een hartaandoening en het verkleint het risico op nieuwe aandoeningen. Na een hartoperatie kan het spannend zijn om de draad weer op te pakken. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook tijdens dagelijkse bezigheden zoals traplopen en wandelen kunt u zich onzeker voelen over de gevolgen voor uw hart. Het revalidatieprogramma geeft u dit vertrouwen weer terug.
De fysiotherapeut kan gebruikmaken van verschillende oefeningen of werkwijzen. Deze worden afgestemd op uw doelstelling/ hulpvraag en zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.