Home » Specialisaties » Manuele therapie
Bij Fysiotherapie Margraten kunt u tevens terecht voor manuele therapie. Manuele fysiotherapie zorgt voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid. Veel mensen hebben last van pijn, hebben een slechte houding of ervaren een bewegingsbeperking in bijvoorbeeld bovenrug of schouder. In het dagelijks leven, op het werk of tijdens sociale activiteiten kunnen dit soort klachten u erg beperken en vervelend zijn. Met manuele therapie kunnen wij aan de slag om de klachten te verlichten.
Onze manueel therapeuten, Wouter Vogels en Lisa Ohnesorg hebben geruime ervaring binnen hun specialisatie en staan voor u klaar om u te helpen!
Manuele therapie richt zich op het opsporen van functiestoornissen in het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld een bewegingsbeperking van een gewricht). En op het opsporen van de ontstaansfactoren voor die functiestoornissen (bijvoorbeeld een verkeerde zithouding). Met behulp van specifieke manueel therapeutische technieken wordt getracht deze functiestoornissen op te heffen. Daarnaast wordt getracht de ontstaansfactoren te concretiseren, weg te nemen of te veranderen.
Een van de specifieke technieken van de manuele therapie is de manipulatie. Hierbij wordt een gewricht met hoge snelheid en weinig kracht over de fysiologische bewegingsgrens bewogen. Daarbij kan een knappend geluid optreden. Daarom wordt dit in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd.
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Hoewel de behandeling op meerdere gewrichten kan worden toegepast, is het vooral bekend bij klachten aan de wervelkolom.
Alle therapeuten van Fysio Margraten zijn gespecialiseerd binnen een bepaald gebied van fysiotherapie, hierdoor krijgt u bij ons altijd de beste en juiste zorg.
Wij zijn aangesloten bij diverse netwerken zoals: ParkinsonNet, Chronisch zorgnet, Fy’net, netwerk Traumarevalidatie Nederland en kennisnetwerk CVA Nederland.
Onze praktijk is geopend van maandag tot vrijdag tussen 7.30-19.00, Maar indien het toch niet lukt om binnen deze tijd een afspraak te plannen, dan werken we ook buiten deze tijden.
Klachten die de manueel therapeut onder andere behandelt, zijn:
Staan uw klachten er niet tussen neem dan gerust met een van onze fysiotherapeuten contact op voor meer informatie
De werkwijze van een manueel therapeut is gelijk aan de werkwijze van de fysiotherapeut. Bij de eerste afspraak vormt onze manueel therapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de manueel therapeut samen met u een persoonlijk behandelprogramma op. Onze ervaring is dat het beste behandelresultaat ontstaat door samenwerking tussen u en de behandelend manueel therapeut. Tevens streeft onze manueel therapeut ernaar u inzicht te geven in uw functioneren in relatie tot uw klachten. Zo kunt u in de toekomst uw klachten eerder herkennen en adequaat reageren.
We hebben met alle zorgverzekeringen een contract afgesloten. Met een aanvullend pakket wordt uw behandeling 100% vergoed.
2021-2022 is de volledige oefenzaal opnieuw ingericht met nieuw oefenapparatuur van Technogym en is de praktijk opgeknapt. Jaarlijks wordt er geïnvesteerd in nieuw oefen- en behandelapparatuur.
Met MijnZorgApp beschikt u over alle informatie en oefeningen die relevant zijn voor uw behandeltraject. Met ons uitgebreide aanbod van oefeningen kunnen we uitgebreide, gevarieerde oefenschema’s opstellen en aan u meegeven. Bovendien kunt u automatisch afspraakherinneringen ontvangen.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies en adviezen en inzicht verschaffen in gezond bewegen. Neem voor meer informatie contact op met een van onze manueel therapeuten.
Een groot voordeel van manuele therapie is het directe resultaat. U voelt meteen verbetering: de pijn is minder en u kunt makkelijker bewegen. De gewrichten —die vaak ‘vast’ zitten komen vrij.
Manuele therapie helpt bij veel verschillende klachten, de klachten kunnen onder andere betrekking hebben op: rugklachten, nekpijn, hoofdpijn, heupklachten en knieklachten.
Het is belangrijk om te vermelden dat een manueel therapeut ook fysiotherapeut is. Wanneer u lichamelijke klachten ervaart kunt u daarvoor door verschillende type therapeuten worden behandeld. Er zijn echter klachten die meer of minder bij één van deze therapeuten passen.
Een fysiotherapeut richt zich met name op de zachte delen van het lichaam, denk hierbij aan spieren en banden of pezen. Terwijl een manueel therapeut zich meer richt op de harde delen zoals de gewrichten en natuurlijk de wervelkolom.
Dit zorgt ervoor dat u eerder bij een fysiotherapeut terecht komt als u uw conditie wilt verbeteren, bijvoorbeeld omdat u last van COPD heeft. Of wanneer u merkt dat u na een operatie moeite heeft met lopen.
Bij een manueel therapeut komt u dan weer eerder terecht wanneer u merkt dat u weinig beweging heeft in uw wervelkolom.
Manuele therapie als interventie wordt nogal eens geassocieerd met risico’s en gevaren op schade als gevolg van manipulaties, in het bijzonder van de nek- en halswervelkolom.
De realiteit is dat de negatieve bijwerkingen door manuele therapie zeer laag zijn. Onderzoek toont aan dat in zeer zeldzame gevallen* na het manipuleren van de nek ernstige complicaties optreden, zoals beschadiging van bloedvaten, met het eventuele risico op een beroerte of zelfs overlijden. Met name met het maken van bewegingen hoog in de nek worden deze zeldzame negatieve bij- en nawerkingen gerapporteerd. Ook bestaat er een geringe kans op beschadiging van de zenuwen, botten, spieren of bindweefsel. Het manipuleren van de nek kan ook enige druk op de armzenuwen veroorzaken. Manueel therapeuten zijn opgeleid om te weten waar en wanneer zij de techniek van het manipuleren kunnen toepassen. Zij zijn deskundig in het veilig en effectief toepassen van deze technieken. Als er ook maar de geringste aanwijzing is dat je risico loopt, zal de manueel therapeut andere behandeltechnieken voorstellen zoals bijvoorbeeld mobilisaties. * De kans op ernstige complicaties wordt geschat tussen de 1/50.000 tot 1/5,8 miljoen manipulaties